DNA-projekti

Kutsu Kunttujen DNA-projektiin

Geneettinen sukututkimus on yksi uusimmista sukututkimusmuodoista. Alan harrastajia on suomessa jo tuhansia. Monet sukuseurat ovat viime vuosina perustaneet omia DNA-projekteja, joissa pyritään selvittämään suvun historiaa ja esihistoriaa. Sukuseuran kautta tutkimustyöstä tulee koordinoitua, tuloksista kattavampia ja tutkimusta voidaan tehdä rinnakkain perinteisen sukututkimuksen kanssa.

Myös Kuntun sukuseura tarjoaa mahdollisuuden osallistua ohjatusti yhteistä meneisyyttä tutkivaan DNA-projektiin. Projekti käynnistyi syksyllä 2018, ja ensimmäiset tulokset julkaistiin vuoden 2019 sukulehdessä. Projektiin osallistujat saavat uutta tietoa omista henkilökohtaisista juuristaan ja sukulaisistaan, ja samalla lisääntyy ja tarkentuu tieto yhteisestä menneisyydestä.

Kuntun sukuseuran DNA-projekti toteutetaan yhteistyössä Suomi DNA ja Karjala DNA -projektien kanssa. Kuntun sukuseuran sihteeri Juuso Kunttu toimii projektin vastuuhenkilönä ja koordinaattorina.


Minkälaista tietoa projektista saa?

Kuntun sukuseuran tavoite on etsiä DNA-projektista vatauksia neljään peruskysymykseen:

1) Onko olemassaoleva sukututkimus tehty oikein? Joskus historiallisista lähteistä saatu tieto on epätarkkaa tai puutteellista, jolloin sukututkimus voi sisältää olettamuksia. DNA-tutkimus paljastaa ovatko ihmiset keskenään sukulaisia.

2) Onko sukuhaarojen välillä yhteys? Perinteisen sukututkimuksen mukaan Savitaipaleen ja Merijoen sukuhaarojen välillä on yhteys. Muiden sukuhaarojen välinen yhteys ei ole selvinnyt. Tämän yhteyden ja sen mahdollisen etäisyyden voisi DNA-tutkimus paljastaa.

3) Onko suvulla tuntemattomia sukuhaaroja? Kuntun suvulla ja jollain muulla suvulla voi olla yhteinen esivanhempi, joka tarkoittaa, että toinen suku on syntynyt toisesta nimeä vaihtamalla. Ennen vanhaan mies saattoi vaihtaa nimensä esimerkiksi tullessaan vävyksi puolisonsa isän taloon.

4) Mistä Kuntut ovat tulleet Suomeen erihistorian hämärässä? Kuntun suvun matka Afrikasta Aasiaan ja Eurooppaan voidaan jäljittää kymmenien-, jopa satojen tuhansien vuosien päähän selvittämällä suvun haploryhmä. Tämä kertoo myös ovatko esi-isämme tulleet Suomeniemelle idästä vai lännestä. Samalla on mahdollista selvittää onko eri sukuhaaroilla sama muinainen alkuperä.


Testit

Käytämme projektissame DNA-testeinä Suomi DNA ja Karjala DNA -projekteissa suositeltuja testejä. Palveluntarjoaja on amerikkalainen yritys nimeltä Family Tree DNA, joka on suomalaisten eniten käyttämä. Kunttujen DNA-projektissa tehdään kahdenlaisia testejä:

1) Serkkutesti. Kaikki halukkaat voivat tehdä serkkuhakutestin, eli Family Finder -testin, joka kertoo sukulaisuuden ja genettisen etäisyyden muiden testin tekijöiden kanssa. Testi kertoo myös etnisen alkuperän.

2) Isälinjatesti. Miehet, joilla on katkeamaton isälinja Kunttu-nimisiä esi-isiä voivat tehdä isälinjatestin, eli Y-111 testin. Tämä antaa sukuseuralle arvokasta tietoa Kuntun suvun alkuperästä, esihistoriasta ja sukuhaarojen yhteydestä.

Näiden kahden perustestin lisäksi jokainen voi halutessaan teettää oman kiinnostuksensa mukaan muitakin testejä, kuten tarkempia isälinjatestejä (Big Y-700) tai äitilinjatestejä.


Kunttujen DNA-projektin oma tutkimusryhmä

Projektille perustettiin vuonna 2019 oma Kunttu-niminen tutkimusryhmä yhteistyössä Family Tree DNA -yrityksen kanssa. Ryhmän tarkoituksena on tutkia ja jakaa tietoa Kuntun suvun historiasta ja sukulaisuussuhteista. Family Tree DNA -yrityksellä testin teettaneet henkilöt voivat liittyä yrityksen kotisivujen kautta tutkimusryhmäämme ja vertailla tuloksia muiden sukulaisten kanssa.

Tutkimusryhmään liittyminen tapahtuu näin: omalta DNA-sivulta valitaan yläreunasta valikko myPROJECTS ja sieltä vaihtoehto Join a Project. Tämän jälkeen aukevaan hakukenttään kirjoitetaan Kunttu. Nyt tutkimusryhmä näkyy hakukentän yläpuolella ja sitä klikkaamalla pääsee kirjautumaan sisään.

Kutsumme kaikki mukaan kiehtovalle tutkimusmatkalle geneettiseen menneisyyteemme.